December 23, 2011

Bolívar - Short Bolivar ER 2008 Asia Pacific

BD: 10/2008
RG: 52
Length: 110 mm
More informations: Cuban Cigar Website


Coldsmell / Kaltgeruch:
Very nutty, almond, praline and roasted hazelnuts. At the same time cedar and balsa wood. But already a kind of fruity flavors. A crazy combination.

Nussig nach Mandel, Noisette und gerösteter Haselnuss. Dazu Zedern- und Balsaholz. Aber gleichzeitig fruchtig. Einer ganz irre Kombination.

Burning, ash / Abbrand, Asche:
Exemplary, excellent Burning. Round and evenly.
Extremely stable ash. I once deposited ash, but it had not been necessary. Medium gray speckled with slightly open surface.


Mustergültiger, hervorragender Abbrand. Kreisrund und gleichmäßig. Äußerst stabile Asche. Ich habe einmal abgeascht, was aber absolut nicht notwendig gewesen wäre. Mittelgrau gefleckt mit leicht offener Oberfläche.

1st third / 1. Drittel:
The first Third starts as expected. Quite woody. Hints of cedar which pairs very well with the aromas of dried fruit and apple. White pepper is evidence of the relatively young age of the cigar.

Das 1. Drittel startet wie erwartet recht holzig. Anklänge von Zeder zeigen sich, welche sich gut mit den Aromen von Trockenobst und Apfel paaren. Weißer Pfeffer zeugt von dem noch recht jungen Alter der Zigarre.

2nd third / 2. Drittel:
The middle shows the Short Robusto significantly creamy and mild. Light roasted flavors of coffee with milk and fresh roasted almonds. Fruity and nutty with hints of dried fruit and raisins. At the same time spicy, earthy and wooden. One is reminded of an oak forest. Extremely complex.

In der Mitte zeigt sich die Short Robusto deutlich cremig und mild. Leichte Röstaromen nach Milchkaffee und frisch gerösteten Mandeln. Fruchtig-nussig mit Anklängen von Trockenobst und Rosinen. Gleichzeitig würzig, erdig und hölzern. Man fühlt sich an einen Eichenwald erinnert. Äußerst komplex.

3rd third / 3. Drittel:
The final shows itself no less complex. The roasted flavors are much stronger and become visible as scorched wood and black coffee. Aromatic, spicy and woody. Beech is combined with fruity banana and a hint of mint.

Das Finale gestaltet sich nicht minder komplex. Die Röstaromen werden deutlich stärker und zeigen sich als angesengtes Holz und schwarzer Kaffee. Aromatisch, würzig und holzig. Buche, kombiniert mit fruchtiger Banane und einem Hauch Minze.

Conclusion / Fazit:
I didn't think that in such a short stub gets as much flavors. Rich in variety and every single draw a new taste sensation. Just phenomenal!
Because of the young Boxindates a little unbalanced. But when the cigar is aged for another 3-4 years, it will be the top-hit.


Ich hätte nicht gedacht, dass man in so einen kurzen Stummel soviel Aromen reinbekommt. Variantenreich und jeder Zug ein neuer Geschmackseindruck. Einfach phänomenal!
Aufgrund des jungen Boxindates noch etwas unausgewogen. Aber wenn die Zigarre noch 3-4 Jahre liegt, ist die der Oberknaller.

No comments:

Post a Comment